Dijitalannee

Dijitalannee'nin Annelik Günlüğü ve Paylaşımları

20 Temmuz 2017 Perşembe

Ek Gıda'ya Başlarken...

6. Ay bitti yaşasın ek gıda geldi derken bir bakıyoruz ki  bebek bakım onarım konusunda her şey olduğu gibi bu konuda tartışmalı 🤔 kimi diyor onu ver, kimi diyor bunu şimdi verme, kimi diyor kahvaltıyla başla, kimi diyor havuç patates.. Ee biz bu bebelere neyi, ne zaman, nasıl vereceğiz? Önce doktorunuz, sonra bebeğiniz buna karar verecektir 👩🏻‍⚕️👨🏻‍⚕️ Eğer erken ek gıdaya geçmek zorunda kalmamışsanız 6. Ay kontrolünden sonra doktorunuzun yönlendirmesi ile genel olarak patates - havuç ikilisi ile yola çıkıyorsunuz demektir 🥔🥕

Efe'nin alerjik bir bünyesi olduğu için biz bu ikiliyle bile değil sadece havuç ile yola çıktık aslında. Sonrasında patates ve sırasıyla mevsim sebzeleri eklendi pürelerimize. 7. günde 1 çay kaşığı halis zeytinyağı da koymaya başladım, sonrasında irmik ile daha doyurucu hale getirdim püreleri. Şuan için yoğurt, kefir, devam sütü ve süt yağı, süt proteini içeren mamalar ya da ürünler kullanamıyorum. Daha çok sebze, meyve, tahıl kullanarak çeşitlendirmeye çalışıyorum öğünleri. Alerjik besinleri daha dikkatli ekliyorum, 3 gün kuralını uyguluyorum. Sizler için de ek gıdaya başlarken dikkat edilmesi gereken önemli notları aşağıda listeledim;


- 3 Gün kuralını uygulayın;

3 gün kuralı nedir derseniz;

🥄 1. Gün 2 kaşık,
🥄🥄 2. Gün 4 kaşık, 
🥄🥄🥄 3. Gün 6 kaşık şeklinde vererek herhangi bir reaksiyon gözlemlemezseniz arttırarak devam edebiliyorsunuz.

- 1 yaşına kadar bal ve inek sütü vermiyoruz. Neden mi?

" Bal, son derece doğal ve besleyici bir besin olmasına rağmen bebeğiniz 12 aylık olanak kadar ona bal vermemenizde fayda var. Balın içinde Clostridium botulinum adlı bir tür spor var. Bu da küçük yaştaki bebeklerde botülizm adlı bir tür gıda zehirlenmesine neden olabiliyor. Hatta bu zehirlenme kimi zamanlarda öldürücü boyutlara uzanabiliyor.

Bu sporlar yetişkinlerde ve bir yaşın üzerindeki çocuklarda etkili olmuyor. Çünkü artık bağırsak yapıları bu sporları alt edecek kadar güçleniyor. Bir yetişkinin bağırsağında bu sporları alt edebilecek kadar asit var. Bebekler de bu seviyeye en erken bir yaşında gelebiliyorlar.
Uzmanlar balın bir yaşın altındaki bebeklere hiçbir şekilde verilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bazı anneler su ile karıştırmak ya da mamasının içine katmak istiyor. Siz siz olun bu konuda risk almayın. Küçük gurmenize bal vermek için bir yaşına girmesini bekleyin. Ve balı vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın. "

İnek Sütü : " Doğru bilinen her şey her gün değişiyor. Süt de bunlardan nasibini aldı. Uzmanlar artık bir yaşına kadar çocuğunuza inek sütü vermemenizi öneriyor. Bir yaşından sonra da inek sütü miktarını sınırlı tutmak gerekiyor. Neden mi?

● Bebeklerin sindirim sistemleri bir yaşına kadar tam olarak gelişmiyor. Bebekler inek sütündeki proteini sindirmekte zorlanıyor.
● İnek sütünde sodyum, potasyum gibi maddeler çok fazla var. Bunlar bebeklerin karaciğerini yorabiliyor.
● İnek sütü, demir, E vitamini, çinko gibi bebeklerin büyümesinde çok önemli olan vitamin ve mineraller açısından çok zayıf. Bir bebeğe bir yaşından önce inek sütü vermek demir eksikliğine hatta bazen bağırsaklarda kanamaya neden olabiliyor.
● Bebeğiniz bir yaşına geldikten sonra güvenle süt verebilirsiniz. Kalsiyum, potasyum ve A vitamininin önemli bir kaynağı olan süt, çocuğunuzun kemik ve diş gelişimine önemli katkı sağlayacaktır. "  (referans bilgiler; buradan)

Bu noktada benim en çok kafama takılan konu, inek sütü veremiyoruz peki yoğurdu, kefiri vs. nasıl verebiliyoruz olmuştu, cevabını Instagram'da severek takip ettiğim 2anne1mutfak ekibinin Akasya Ana ile olan videosundan öğrendim. ( buradan izleyebilirsiniz.)

- 2 yaşına kadar bakla vermiyoruz; sebebi favizm hastalığı (buradan da okuyabilirsiniz.)

- Hangi ayda ne verilmesi gerektiğine dikkat ediyoruz; bu konuda en faydalı yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

- Ben şahsi olarak, un-tuz-şeker-pirinç vermek istemiyorum, tamamen sizin tercihinize kalmış ama ne kadar süre bu işlenmiş beyazlardan uzak tutarsak o kadar iyidir. Pirinç ve un kalorisi bol faydası az besinler, pirinç yerine diğer tahılları, beyaz un yerine tam tahıllı unları kullanabilirsiniz. "Yoğurdun içine şeker at gazını alsın" diyen büyüklerinize güzel bir dille "o eskidendi" diyip geçin boşuna şeker yüklemeyin bebelere, ihtiyacı olan şekeri zaten meyvelerden alacaktır. Biz tuzsuz yemek yiyemiyoruz, bebeğim de yiyemez diye düşünmeyin, çünkü biz tuzlu yemeye alıştığımızdan şuan tuzsuz yiyemiyoruz, bırakın gereksiz yere tuzla şişirmeyin bebekleri. 


- Kavanoz mama, paket gıda, kutu yoğurt - labne tüketimine de ne kadar geç yaşta başlanırsa o kadar iyidir. Raf sürelerinin uzun olması için tüm bu ürünler farklı işlemlerden geçiyor, içerilerine katkı maddeleri katılıyor. Ev yapımı yoğurt iki günde ekşirken, paket yoğurtların 2 hafta ekşimemesi sizi düşündürmüyorsa zaten ne demek istediğimi anlamayacaksınızdır.


-- Yoğurdu, kefiri evde kendiniz hazırlayabilirsiniz, ya da sizin için hazırlayıp satan yerlerden satın alabilirsiniz, 

-- Sebze & meyve pürelerini; buharda pişirip/cam rendede kendiniz hazırlayabilirsiniz, 2 gün buzdolabında saklayabilir böylece dışarı çıkmanız gerektiğinde yanınıza alabilirsiniz.



Evet; emek istiyor, sabır istiyor, uğraşmak gerekiyor, bu çocuklar bir şekilde büyüyecek bu kadar kasmaya gerek yok da diyebilirsiniz, ya da neyi nasıl ne zaman vermeli diye kafa yoranlardan, araştıranlardan olabilirsiniz; ben ikinci türden bir anne olarak benim gibilere faydası olması adına paylaşımlar yapıyorum, umarım faydası olur.

Sevgiler,

- Dijitalannee -

0 yorum:

Yorum Gönder

© Dijitalannee , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena