Dijitalannee

Dijitalannee'nin Annelik Günlüğü ve Paylaşımları

18 Temmuz 2017 Salı

Merhaba EK GIDA ; İhtiyaç Listesi

Heyecanla beklediğim günler geldi... Ek gıdaya başlıyoruz! diye bir ay önce yazmaya başladığım yazıyı ancak tamamlayabildim, çünkü bu süreçte bazı alerjik durumlar yaşadık, 6. Ay yazısında da bahsettiğim.

Heyecanla bekledim, çünkü her yeni tat yeni bir keşif, yeni bir deneyim, yeni bir paylaşım bizim için. Limon tadınca suratı nasıl bir hal alacak, brokoliyi sevecek mi, ev yoğurdu yapmayı öğrenmem lazım, sebze çorbasına ne koyacağım, benim gibi yemek ayırmayacak mı yoksa babası gibi seçici mi olacak? Tüm bunlar ek gıda ile hayatımıza giriyor. Tabi beraberinde araştırılacak yeni yeni başlıklar.

Ek gıda ile ilgili unutmamak gereken en önemli şey; ek gıda demek bebeğiniz artık her şeyi yiyecek ve anne sütü ya da formül süt içmeyecek demek değildir. Anne sütü ya da formül süt her zaman ana besin kaynağıdır bebek için, sadece ilk altı aydan sonraki süreçte (erken ek gıda dönemine geçmek zorunda kalmadıysanız) bebeğin diğer besinleri de direkt almaya ihtiyacı vardır. Ek gıda tat duyusunun gelişiminin başladığı dönemde bebeğin diğer tatlara alışması, anne sütüne ya da formül süte ek alabileceği diğer faydalı besinleri alması, çiğneme, yutma gibi yaşamsal faaliyetleri öğrenip geliştirmesi içindir.

Ek gıdaya geçerken ilk yapmamız gereken tabi ki ihtiyacımız olan malzemeleri almak. Aşağıda kendi yaptığım ek gıda alışverişinden örnek bir liste hazırladım, siz de zamanla eksikleri ya da gereksizleri deneyimleyerek listeyi azaltabilir ya da arttırabilirsiniz.

Ek gıda ihtiyaç listesi;

- Mama sandalyesi; Kullanıcı yorumları aşırı memnuniyet içerdiğinden İKEA - Antilop aldık önce, ancak bebeğin 6. ayda arkaya yaslanarak oturamaması, kendini öne atması ve bu mama sandalyesinde omuzdan emniyet kemeri bulunmaması sebebiyle aldığımız gibi bagajda gittiğimiz yere taşınmak üzere yedeklere ayrıldı, bazen Antilop'tan memnun olmayan tek kişi benmişim gibi hissetmiyor değilim :) Evde kullanmak için ise tercihimizi Joie - Mimzy'den yana kullandık;, neden mi?

 - Konforlu,
 - Güvenli,
 - Kademeli olarak masa seviyesine göre yükselip - alçalabilir,
 - Üst tepsisi yıkanabilir,
 - Ayak uzatma aparatı ayarlanabilir,
 - Katlanabilir olması gibi sebeplerle kesinlikle çok kullanışlı  ve rahat (fiyat-kalite endeksine bakacak olursak tabiki Antilop'tan çok çok daha iyi, tavsiyedir.)

- Avent Wasabi Buharlı Pişirici & Blender; Yeni nesil anneler için aşırı kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Sebze-meyve-et-tavuk-bakliyat gibi her türden gıdayı önce buharda pişirip sonrasında blendardan geçirebiliyorsunuz, ister püre halinde ister pütürlü bırakabilirsiniz. Hangi besin için kaç ml su kullanmanız gerektiği ve buna bağlı olarak kaç dakika buharda pişireceğiniz belli. İçinde bulunan yemek kitapçığı da bebeğim kaçıncı ayında ne yesin diyenler için faydalı :)

- Tabak-Kaşık-Çatal Seti

- Yedek Kaşıklar; Ben farklı birkaç kaşık aldım, en önemlisi bence başlangıçta kaşığın çok derin olmaması gerekiyor. Derin olan kaşıklar ilerleyen aylarda daha çok yesin doysun için gerekli.



- Çatal - Kaşık Saklama Kutusu; Bebeğinizle dışarı çıktığınızda hijyen açısından kullanışlı olacaktır.

- Saklama kabı; 2-3 tatlı kaşığı patates-havuç hazırlamak çok da mümkün olmuyor, elbet artıyor o çorbalar, ertesi gün yedirmek için buzdolabında bu kaplarla saklayabiliyorsunuz.

- Mama Termosu; Sebze çorbası ya da meyve püresini sıcak ya da soğuk muhafaza ederek gittiğiniz yere yanınızda götürebilirsiniz.


- Cam Rende; Ek gıdaya geçişin vazgeçilmezlerinden :)

- Meyve - Sebze Filesi; Bebeğinize vereceğiniz tatları önce kendi tatması adına kullanışlı bir ürün.



- Silikon Meyve süzgeci; File mi silikon süzgeç mi derseniz kesinlikle silikon süzgeç derim. Silikon süzgeç içerisine meyve püresini doldurup bebeğinize sunabilirsiniz, üzerinde bulunan delikler sayesinde daha çok tadına varacaktır. Filede ise sadece meyvenin emerek suyunu alabiliyor. Başlangıçta besinlerin tadını tanıması ve bunu kendi başına yapabilmesi için bence kullanışlı ürünler.

- Damlatmaz suluk (+6m)

- Silikon Önlük; OiOi olanından aldım ben de, kumaş olmaması silinebilir olması ve dökülenlerin içinde toplanması kolaylık sağlıyor.

- Kollu Önlük; BLW için en büyük yardımcı :)

Extra tavsiyeler;

- Deterjan; bebek ürünü olan kimyasal, renklendirici vs. içermeyen doğal içerikli deterjan.

- Kesme tahtası; evde kullandığınız, üzerinde et tavuk kestiğiniz kesme tahtasını kullanmak istemezseniz sadece bebeğinize özel kullanım için,

- Sünger ya da fırça; yine evde kendi kullandıklarınızı bebeğinizin malzemelerini yıkarken kullanmak istemezseniz diye ki zaten bu ürünlerin durdukça ne kadar çok bakteri ürettiğini bilmeyenimiz yok.

Şimdilik böyle, ilerleyen zamanlarda belki güncelleme gelebilir.

Bebişlere iştahlı günler, annelere bol sabırlar :)


-Dijitalannee-




0 yorum:

Yorum Gönder

© Dijitalannee , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena