Dijitalannee

Dijitalannee'nin Annelik Günlüğü ve Paylaşımları

9 Mayıs 2017 Salı

Uyku Düzenini Nasil Kurduk?




Herkese merhaba,

Bu yazımda Efe'ye nasıl bir uyku düzeni kurduk ve bunu nasıl oluşturduk ondan bahsetmek istiyorum. Uyku düzeni konusu aslında bir çok ebeveynin en büyük sorunu, hem bebeğim uyusun dinlensin hem de ben biraz dinleneyim diyor ama bebeğinizi bir türlü uyutamıyor olabilirsiniz. Uyku düzeni konusunda uzmanlar ve anneler ikiye bölünmüş durumda; kimi, anneden bağımsız kendi kendine uykuya geçebilen bebekler olmasını desteklerken kimi, bebek nasıl isterse öyle uyumalı ister sallanarak ister pışpışlanarak ister kendi kendine diyor. Tabii ki annenin konforu ve bebeğin bağımsızlık algısının oluşması adına ben de kendi kendine uyumasını öğrenmesinden yanayım ancak bu çok da kolay bir süreç değil. Peki başından beri biz neler yaptık?

Öncelikle uykunun önündeki en büyük engel özellikle yenidoğan döneminde gaz sancıları. Biz şanslıyız ki Efe çok gazlı bir bebek değildi, ben bunu biraz da fazla hareketli oluşuna bağlıyorum. Ama tabi ki yenidoğan döneminde bazen gaz sancısı yaşadığımız zamanlar oldu, bu zamanlarda Ayşe Öner'in videolarından öğrendiğimiz gaz sancısı için uygulanan manevraları uyguladık, işe de yaradı. Ayrıca ben aktardan aldığımız rezene, anason, kuşburnu, ısırgan tohumunu kaynatıp akşamları içiyordum ki piyasada satılan anne çaylarının içeriği de bunlardan oluşuyor, hem anneyi hem bebeği rahatlatıyor hem de süt üretimini desteklediği söyleniyor. (Ayrıca kimyon da ekleyebilirsiniz) Yenidoğan döneminde saat tutmaksızın sık sık emzirdiğim için Efe emerken uyumaya alıştı, ve şuan için de öyle devam ediyoruz. Emerken uyuduğu gibi yatağına yatırdık, ve böyle alıştı, burada bizim yaptığımız hata bazen memede mayışıkken yatağına yatırmak yerine pışpışlayarak ya da sallanarak (yani destekleyerek) tam dalmasını sağlamak oldu, bunu yapmak yerine mayışık halde kendi haline bırakırsanız kendi kendine uykuya dalma yolunda bir adım atmış olursunuz, başlarda biraz zorlayıcı olabilir bebek destek isteyebilir ancak istikrarlı olursanız bunu ona öğretebilirsiniz. Gaz sorununuz varsa da emerek uyuyan bir bebeği gaz çıkarma aşamasında fazla sesli biçimde uyarmaz ve hem kendi sakinliğinizi hem bebeğinizin sakinliğini korursanız hala bir şansınız var demektir.

Uyku düzeni için ilk başta yapmanız gereken bebeğinize gece gündüz kavramını anlatabilmeniz. Biz gündüzleri perdeler açık, evdeki tüm sesler her zaman olduğu gibi devam ettik, gündüz uykularından her uyandığında günaydın diyerek severek karşıladım, akşamları ise Efe'nin uyuyacağı odada(yani bizim odamızda) tavan lambasını hiç açmadan, gece lambası açık, tamamen sessiz bir ortamda emzirdim, onunla oynamadım, konuşmadım, sevmedim, öpmedim ve artık uyku vakti olduğunun sinyallerini verdim, emerken uyuduğu gibi de gaz çıkarmaya çalıştıktan sonra hiç uyarıcı olmadan yatağına yatırdım. (yatağındaki dönencenin de oyuncak olduğunu ve bebek için bir uyarıcı olduğunu söyleyen uzmanlar ve uyku danışmanları da var, pek önermiyorlar). Gece emmek için uyandığında ise her ne kadar sevimlilikler yapsa da ne emzirirken ne bezini değiştirmem gereken durumlarda onunla hiç ilgilenmedim, yüksek sesle konuşmadım ya da sevip öpmedim. Evet işin bu aşaması oldukça zor oluyor, çünkü uyurken özlüyorsunuz ve siz onunla ilgilenin diye öyle şebeklikler yapıyor ki dayanması çok zor :) Bir süre bunu yapabilirseniz bebek de oyun değil uyku vakti olduğunu kavrıyor ve bundan vazgeçiyor.

3. aydan sonra gündüz uykularının azalması ve gece gündüz kavramının oturması ile birlikte uyku rutinlerini uygulamaya başladık. Bebek ilk esneme ile ilk uyku sinyalini size gönderiyor, belki gözleri yavaş yavaş kapanıyor, belki kendiliğinden sakinleşiyor, önemli olan bebeğinizin size yolladığı sinyalleri görebilmeniz. Uyku rutinleri kişiye göre değişiklik gösterebilir, önemli olan uyku öncesi bebeği sakinleştirmek. Bunu loş bir ortamda bebeğinize ninni söyleyerek, anlamadığını düşünseniz bile masal okuyarak da yapabilirsiniz. Biz banyo, beslenme ve uyku rutinini tercih ettik. Uykuda salgılanan büyüme hormonun en yoğun olduğu saatler olan akşam 20.00-00.00 arası derin uykuya geçmiş olması öneriliyor. Biz 19.45'de banyoya giriyoruz, sonrasında beslenme ile birlikte uyuması saat 21.00 civarı oluyor. Bunu daha erken saatlerde uygulayan ebeveynler de var. Yani 18.00 gibi banyoya girebilir, 19.00-20.00 arası da bebeğinizi uyutabilirsiniz, tamamen baştan kurduğunuz düzen ile alakalı. Ayına bağlı olarak 2 ya da 3 saat sonra bebek acıktığı için uyanabilir. Biz bu noktada uykusu tam açılmadan ilk uyanma sinyali ile beslemeye başlıyoruz, böylece karnı doyduğu gibi uykuya hemen geri dalıyor. Kucağınızda uyuttuğunuz bebeğiniz yatağına koyduğunuz gibi uyanıyorsa, kucağınızın sıcağından soğuk yatağa koyduğunuz için ya da aceleci davranıp tam dalmadan yatağına bıraktığınız için olabilir. Eğer 2 saatten önce uyandıysa da, gazı olabilir, üşümüş ya da sıcaklamış olabilir, rahatsız olduğu bir durum olabilir ki buna kıyafetinin etiketi bile dahil, hemen aç diye düşünüp her mıkırdandığında meme vermek hem anneyi bebeğe bağımlı kılar hem de bebeği anneye, ayrıca sürekli emmesi daha çok gaz yapabilir. Tabi uyku öncesi tam doyduğundan emin olmanız gerekir. Yani bebeğinizin neden uyandığını iyi anlamanız önemli. Bir de gece sık sık uyanan bebeğin acıktığı için uyanmadığından emin olmak için Tracy Hogg'un önerdiği "rüya beslenmesi/uyku öğünü/dreamfeeding" kavramlarını araştırabilir ve uygulayabilirsiniz.

Bu aşamalara gelebilmek için öncelikle şunu söylemek istiyorum ki bebek hep uyumaz, her zaman uyuyacak değil ya, uyumasın sevelimcileri dinlemeyin. Bebekler uyuyarak büyürler, ve oyun zamanına gelene kadar yetişkinlerin oyuncağı değildir. Tabii ki bebeğinizi uyutacaksınız ve tabii ki sürekli uyumasını bekleyeceksiniz. Ne kadar geç yatarsa o kadar geç kalkar mantığı, ne kadar yorulursa o kadar derin uyur düşünceleri, öğlen çok uyutma sonra gece uyumaz söylemleri de doğru değildir. Gün içinde uyuyarak dinlenmiş ve yorulmamış bir bebek alıştığı saatte uyutulduğunda daha sakin ve daha derin uyuyacaktır (tok olması önemli). Bebeğinizin aylık gelişimine göre günde ortalama kaç saat uyuması gerektiğini web'de okuyabilir ya da doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Bebek sizin bebeğiniz ve onu en iyi siz tanıyabilir ve anlayabilirsiniz. Bebeğinizi tanımak ve anlamak adına başlangıç olarak yine Tracy Hogg'un belirlediği bebek çeşitlerine buradan  ulaşabilirsiniz. Bakalım sizin bebeğiniz hangisi :)

Umarım yardımcı olabilecek bilgiler paylaşabilmişimdir.

Sevgiler,

-Dijitalannee-

Dijitalannee'yi Instagram'da takip edin

2 yorum:

© Dijitalannee , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena